LeerlAb Anderstaligen verbindt: ouders en kinderen samen aan de slag
In het LeerlAb Anderstaligen van Stichting ‘Ieder Kind Telt’, dat plaatsvindt op onze locatie SBO De Brug, krijgen kinderen die het Nederlands niet als moedertaal hebben sinds het begin van dit jaar extra ondersteuning. Ook ouders mogen het laatste uur van de les aansluiten om samen met hun kinderen te leren. We spraken met Fatih, de vader van Ebru, een van de leerlingen in het LeerlAb Anderstaligen. Hij vertelt over zijn ervaringen en de waarde van dit initiatief.
Van Turkije naar Nederland
Fatih woont sinds vier jaar in Nederland. Samen met zijn vrouw en drie dochters heeft hij een nieuw leven opgebouwd in Nijverdal. “In Turkije was ik scheikundedocent en directeur van een school. Hier werk ik als technisch onderwijsassistent in het voortgezet onderwijs,” vertelt hij. Het was een grote stap om opnieuw te beginnen: “Mijn carrière was goed, maar hier moest ik vanaf nul starten. Dat was een uitdaging, maar stap voor stap komen we verder.”
Een nieuwe taal leren
De overgang naar een nieuw land en een andere taal was niet gemakkelijk. “Nederlands en Turks hebben heel verschillende regels, en ook de klemtonen zijn anders. Het was lastig om dat onder de knie te krijgen,” zegt Fatih. Toch heeft hij niet stilgezeten. Hij volgde taallessen en een onderwijsproject aan hogeschool Windesheim, wat hem hielp om sneller te integreren.
De waarde van het LeerlAb Anderstaligen
Zijn jongste dochter Ebru zit nu in het leerlab. “Ze vindt het heel leuk,” vertelt Fatih enthousiast. “Soms is begrijpend lezen moeilijk, maar dankzij de extra hulp maakt ze veel vooruitgang. Het is een mooie kans om nieuwe dingen te leren.” Hij merkt dat deze ondersteuning een positief effect heeft op haar zelfvertrouwen en taalvaardigheid.
Ook Fatih zelf sluit aan bij dit leerlab en vindt dat waardevol: “De verbinding tussen ouders, kinderen en docenten is heel belangrijk. Het geeft mij de kans om te zien wat mijn dochter leert en zelf ook iets nieuws op te steken. Het motiveert ouders, mij in ieder geval, om betrokken te zijn bij het onderwijs van hun kinderen.”
Toekomstperspectief
Fatih hoopt dat de extra taalvaardigheden zijn dochter een goede basis geven voor de toekomst. “Het Nederlandse onderwijssysteem biedt veel kansen. Wij willen dat onze kinderen op eigen benen kunnen staan en hun dromen kunnen najagen,” zegt hij. Fatih benadrukt het belang van geduld en doorzettingsvermogen: “We hebben tijd nodig om alles te leren en ons helemaal thuis te voelen, maar we zijn blij dat we hier zijn.”
Een boodschap aan andere ouders
Fatih moedigt andere ouders aan om gebruik te maken van het LeerlAb Anderstaligen. “Het is een kans om je kind te ondersteunen en zelf ook te leren,’’ zegt hij. Hij ziet dit leerlab als een brug die helpt om gezinnen sterker te maken en hen een plek te geven binnen de Nederlandse samenleving.
Meer informatie?
Ben je nieuwsgierig of wil je graag meer informatie ontvangen over het LeerlAb Anderstaligen? Neem dan contact op met coördinator Jessica, via:
j.baan@talentrijk-ikt.nl.